St Johns Wood Residence – Kieron Gait Architects
Kieron Gait Architects, St Johns Wood Residence
Kieron Gait Architects, St Johns Wood Residence
16271
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16271,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,transparent_content,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Category
Houses

St Johns Wood Residence

We were asked to design some alterations to a peculiar but beautiful home – a post-war, art-deco, double brick house suspended on concrete subframing with curved walls and textured render.

The existing house was simply reconfigured to locate the bedrooms to the front and a new entry provided through the rear garden to the new extension – a modest elevated kitchen and dining room to the rear of the existing house.

The new space is a simple but very deliberate, drawing from the scale and character of the existing home with a focus to three key outlooks:  the long view over the road to the park beyond; the corner window to the treetops and mountains beyond; and the sky.

Although a small footprint, the living space enjoys the volume from the existing roof form, which allows the ceiling to fold and sweep towards the sky view.

A reduced palette of white and timber with built in joinery allows the family to inhabit the space with their artworks and small artefacts. The home is for a small family and the spaces are scaled to provide intimacy within the larger living volume.

Completed:  2016
Contractor:  A. H. Done Builders
Project Team:  Kieron Gait, Leah Gallagher
Photographer:
Instagram:  #stjohnswoodresidence